KISKERTÉSZ PROGRAM

Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületének egyik legrégebbi és legsikeresebb programja a Kiskertész program, amelyet 2012 óta évente hirdet meg a III–VII. osztályos diákok és osztályok számára zöldségeskert létrehozása céljából.

A program célja felhívni az iskolás gyerekek és szüleik figyelmét arra, hogy friss zöldségeket különösebb anyagi ráfordítás nélkül lehet megtermelni. Ezáltal a diákok megtapasztalhatják, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt zöldségnek a kereskedelemben forgalmazott termékekhez képest.

További célunk, hogy a gyerekek a kertészkedés révén megismerkedjenek az élelmiszer előállításának gyakorlatával, hogy megtapasztalják a friss, saját kezűleg, a családi ház kertjében megtermelt zöldségek minőségbeli és élvezeti értékbeli különbségét. Ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy a gyerekek több időt töltsenek a szabadban, és ne a TV, számítógép, telefon mellett üljenek.

A pedagógusok önzetlen segítsége nélkülözhetetlen, hisz rájuk hárul a kezdeményezés fontosságának a megismertetése és koordinálása.

A Kiskertész program keretében azok a diákok igényelhetik a vetőmagcsomagokat –hónapos retek, fejes saláta, sárgarépa, cukkini, zöldborsó, uborka, cékla, spenót –, akik otthon szeretnék létrehozni saját zöldségeskertjüket, illetve azok az osztályok, amelyek közösen szeretnék az iskola zöldségeskertjében kipróbálni a kertészkedést.

Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete vetőmagcsomagokat ajándékoz a jelentkező diákoknak és osztályoknak. A vetőmagcsomagok mellett levő szórólapokon a résztvevők útmutatást, és hasznos információkat kapnak a vegyszermentes zöldségtermesztéssel kapcsolatosan.

A program keretében zajló versenyen a diákok egy megadott időpontig beszámolót küldenek be az elvégzett munkával, észrevételeikkel, tapasztalataikkal, gondolataikkal kapcsolatosan. Az elbíráló bizottság ezen beszámolók alapján választja ki azokat a diákokat illetve osztályokat, akiknek a kiskertjét a helyszínen is megtekintik. A beszámolók és a kertlátogatások során kapott jegyek alapján kerülnek ki a győztesek. Az évek során a nyertes diákok díjként kaptak ajándék kosarat helyi termékekkel, iskolástáskát, szakkönyvet, kerékpárt a hozzávaló védőfelszerelésekkel, tablettet, feliratozott trikót, érmet, oklevelet kaptak az elmúlt évek során. 2021-ben rollert védőfelszereléssel, édességet, feliratozott bögrét, feliratozott trikót, érmet, oklevelet kaptak az elvégzett munka jutalmaként. A nyertes osztályok az évek során földgömböt, nyomtatót, DVD lejátszót fóliasátrat, öntöző berendezést kaptak. 2021-ben projektort kaptak jutalomként az osztályok.

A program sikerét bizonyítja, hogy míg az első évben, 2012-ben 112 diák nevezett be 5 iskolából, a résztvevők száma évről évre nőtt, míg 2021-ben 1367diák és 25 osztály vett részt Hargita megye 42 településéről. Népszerűségét a diákok körében az mutatja, hogy nagyon sok diák több éven keresztül részt vesz a programban, és amikor már „kiöregedett” a programból, akkor a kisebb testvérek veszik át a helyét.