Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezésében október 6-án, 11 órától került sor a X. Itthon is van jövő online fórumra, illetve a TalentMagnet projekt helyi érintett találkozójára. A fórum céljai között szerepelt: a Hargita megyei tehetséges diákok felkarolása, a fiatalok vállalkozói kedvének az ösztönzése, vállalkozói készségek, az aktuális pályázati lehetőségek, a fiatalokat segítő programok bemutatása, amelyekkel a munkaerőpiacon könnyebben elhelyezkedhetnek, az adott szakma hatékony elsajátításának támogatási formái, valamint követendő pozitív példák bemutatása.

Az eseményen részt vett Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója, Béres Tünde, a TalentMagnet projekt menedzsere, Fancsali Kálmán pályázatíró szakember. Továbbá több száz vállalkozó kedvű diák, sikeres cégvezető, kezdő fiatal vállalkozó és pedagógus.

Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter, romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa bajnok kerékpározó motivációs előadásában az elmúlt évek tapasztalatait osztotta meg a fiatalokkal, ugyanakkor kiemelte, hogy a kitartás és a munkaszeretet hegyeket mozgathat meg a siker fele vezető úton. Az ifjúsági és sportminiszter szerint küzdeni kell a kitűzött cél, célok érdekében, nem riadva vissza a nehézségektől sem.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az iskolák, a vállalkozói szféra és közintézmények közti együttműködésről beszélt, majd felhívta a diákok figyelmét arra, hogy forduljanak bátran kérdéseikkel hozza. A diákok saját víziójukat, életcéljukat már most meg kell alapozzák, ezért hoztak létre a fejlesztési ügynökséggel több olyan platformot és kezdeményezést, amelyekkel segíteni tudják őket az úton. Kifejezetten jó lehetőséget ad az inkubátorház, ahol a fiatal vállalkozások bemutatkozhatnak szélesebb körben és a szakmai tanácsadásban is nagy szerepet játszik  – zárta gondolatait Borboly Csaba.

Cilip Árpád, a fejlesztési ügynökség igazgatója kiemelte, hogy ki kell használni az online tér biztosította lehetőségeket, majd hozzátette, igyekeznek folytatni az óralátogatások sorát, hisz a diákok részéről óriási igény mutatkozik arra, hogy első kézből kapjanak információt a szakemberektől.

Béres Tünde, a TalentMagnet projekt menedzsere röviden ismertette a projektet, illetve a fiatal tehetségek helyi felkarolásáról és támogatásáról szóló hosszútávú célkitűzéseket is, amelyek a következőek: minőségi munkalehetőségek, virágzó üzleti környezet, vonzó vállalati kultúra megteremtése, amely lehetővé teszi a rugalmasságot, valamint a munka és a magánélet egyensúlyát, személyes- és karrierfejlesztési lehetőségek kialakítása, az innovatív formális és nem formális oktatás támogatása. Szükség van tehetségek szempontjából a versenyképes városok és régiók kialakítására is. A TalentMagnet eszköztára és módszertani útmutatói minden érintett város, régió rendelkezésére fognak állni, amelyek érdeklődnek a helyi tehetségvonzási és megtartási tervek elkészítése iránt – zárta gondolatait Béres Tünde, a projekt menedzsere.

Fancsali Kálmántól, az Eurotop Consulting Kft. képviselőjétől az aktuális pályázati lehetőségekről hallhattak a résztvevők.

Csíkszereda, 2021. október 8.