A költségeket a tanintézeteken keresztül számolják el

A több hónapos huzavona és megoldáskeresés után, a kormány kiadta azt a sürgősségi rendeletet, amely a diákok ingázási költségeinek elszámolásáról rendelkezik.

A 2021/50-es számú rendelet szerint 50 kilométeres távig számolja el a diákok utazási költségeit az oktatási minisztérium a tanintézeteken keresztül azoknak a diákoknak, akik nem tudnak azon a településen tanulni, ahová a lakcímük szól. A bentlakásban vagy kinnlakásban elhelyezkedő diákok ingázását szintén elszámolják, esetükben nyolc oda-vissza utat félévenként. Az elszámolást előlegben is felvehetik. A diákok utazását a minisztérium három kilométeres távra maximum 30 lejig támogatja havonta. Három kilométernél hosszabb távra kilométerenként további 3 lejt számol el, legtöbb 50 kilométeres távolságra. Ötven kilométer fölött, ha a diák nem bentlakásban vagy ideiglenes lakcímen tartózkodik azon a településen, ahol az oktatási intézmény van, egy lejt elszámolnak kilométerenként az ingázásra.

Mint ismeretes, a 2020. november 5-én megváltozott oktatási törvény értelmében a diákok jogosultak az ingyenes szállításra, amit a törvény szerint az állami kasszából finanszíroznak a területi és helyi közigazgatási egységeken keresztül. Viszont az ellenőrzés és a finanszírozás módszertanát nem dolgozták ki, így több helyen fennakadást okozott a kérdés, illetve az ingyenes szállítás hiányát.

Hargita Megye Tanácsa, a diákok érdekében, prioritásként kezelte a probléma megoldását, számos egyeztetést tartottak a busztársaságok képviselőivel, polgármesterekkel, illetve kérték az RMDSZ parlamenti frakcióinak a közbenjárását a probléma megoldásában. Továbbá az érintettek bevonásával javaslatokat fogalmaztak meg az ellenőrzés és a finanszírozás módszertanának kidolgozására:

https://hargitamegye.ro/ingyenes-diakszallitas-hargita-megyeben-az-erintettek-bevonasaval-fogalmaznak-meg-javaslatokat-a-finanszirozas-es-az-ellenorzes-modszertananak-kidolgozasara/

Hargita Megye Tanácsa folyamatosan tartotta a kapcsolatot a szállítócégek képviselőivel, felkérték őket, hogy biztosítsák a diákok szállítását, amit utólag megtérítenek. A megyei tanács saját költségvetéséből különített el összeget a tanulók utaztatásának finanszírozására, illetve ugyanerre a célra kiegészítette a helyi önkormányzatok hozzájárulását, ahol ez szükséges volt:

https://uj.hargitamegye.ro/ujabb-lepes-a-korszeru-surgossegi-betegellato-egyseg-megepitesehez/

– Örülök, hogy végre született megoldás a diákok utazási költségeinek megtérítésére. Számos megbeszélést tartottunk az elmúlt hónapokban az érintettekkel, közösen kerestük a megoldásokat. Kértük a szállítócégek képviselőit, hogy ne mondják vissza a diákok ingyenes utaztatását, és utólag megtérítjük a költségeiket. A törvény megszületett az ingyenes ingázásra, viszont a kifizetés módszertanát nem dolgozták ki, aminek, ha nem lépünk fel, a diákok látják kárát. Az elsők közt voltunk, akik megkötötték a szerződéseket a szállítócégekkel, és folyamatosan azért dolgoztunk, hogy a diákoknak járó, a jogszabály által meghatározott kedvezmény, a gyakorlatban is működjön – nyilatkozta a rendelkezés kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2021. augusztus 26.