A körülmények komplexitása befolyásolja a képességvizsga és az érettségi eredményeit

A VIII. osztályosok képességvizsgájának eredményeit és a fellebbezés előtti érettségi eredményeket értékelték Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Demeter Levente főtanfelügyelő és Ferencz-Salamon Alpár, a megyei tanács oktatással foglalkozó szakbizottságának elnöke július 7-én, a csíkszeredai megyeházán megtartott sajtótájékoztatójukon.
Borboly Csaba Facebook-oldalán bővebben is kifejtették a témát: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/685920822224410

Az új tanterv és az új tananyag nem hozták a várt eredményeket, ami azt jelenti, hogy továbbra is egy sor intézkedést kell meghozni, mondta Borboly Csaba. Sajnos, a gyerekeink közel fele elbukott élete egyik első jelentős próbatételén, ami továbbra is azt jelzi, hogy még van tennivaló, fogalmazott a megyeelnök. A konklúzió az, hogy az előző évek munkája nem volt hiábavaló, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki egyúttal megköszönte a megyei tanács oktatással foglalkozó munkacsoportjának a kifejtett tevékenységét, illetve azoknak a pedagógusoknak a munkáját, akik nem csak leadták a tananyagot, hanem valóban felkészítették a megmérettetésre a diákokat. A gyerekek felkészítése és sikeres vizsgázása egy komplex kérdés, a mostani eredmények is bizonyítják, hogy szükség van a megyei digitális oktatási akciótervre, mondta a megyeelnök, aki kihangsúlyozta, Hargita Megye Tanácsa továbbra is partnere minden oktatástámogató kezdeményezésnek.

Az új tantervnek, amely a kompetenciákra fekteti a hangsúlyt, a magasabb átmenési arány a célja, ami egyelőre az idén a várt eredmények alatt maradt, mondta Demeter Levente. A hatékonyság növelése érdekében be kell mutatni a jó példákat, és az országos rendszeren kívül meg kell vizsgálni, hogy helyi szinten, saját hatáskörben mit tudnak javítani, hangsúlyozta a Hargita megyei főtanfelügyelő. Továbbá megoldást jelenthet a differenciált érettségi, hiszen az idén is a szakiskolákban kisebbek az eredmények, tért ki Demeter Levente.

Az eredményeket több tényező befolyásolja, ilyen például a megye nagysága, hiszen Hargita megyében tanul arányában a legtöbb magyar ajkú diák, részletezte Ferencz-Salamon Alpár. Ugyanakkor méltánytalannak és igazságtalannak tart bármilyen rangsorolást, hisz sok esetben a kimeneti vizsgákra való felkészülés terén nem egységesek és méltányosak a feltételek. A megyei tanács oktatással foglalkozó szakbizottságának elnöke hozzátette, a magyar tagozaton nagyobb az átmenési arány az országos átlagnál, ami jó eredménynek számít. A VIII. osztályosok képességvizsga eredményeire kitérve Ferencz-Salamon Alpár azt hangsúlyozta hiányosságként, hogy az új tanterv bevezetése mellett elmaradt a pedagógusok átképzése. Egyértelműen hatékonyabbá kell tenni az oktatást, a román szakos tanárok is el kell sajátítsák a nyelvoktatás módszertani technikáit az új tanterv oktatása érdekében.

Kommunikációra épített tantervet kell alkalmazni V-VIII. osztályban, és ezt kell továbbvinni líceumban, hangzott el a sajtótájékoztató végén az összegzés.

Csíkszereda, 2021. július 7.