Hargita Megye Tanácsa eddigi lépései a román nyelv oktatásának témakörében:

  • 2015. március 11. Megbeszélést tartottunk a román nyelv oktatásának megreformálása témakörben. (Leszögeztük a teendőket: levélírás az oktatási miniszternek, Király András államtitkárnak, Páll Emese szakdolgozatának elküldése az ortodox püspöknek, műhelymunka szervezése, az említett dolgozat bemutatása pedagógusok fórumain, módszertani napokon stb.)
  • 2015. március 13. Elküldtük Páll Emese román szakdolgozatát az ortodox püspöknek, Andrei Făgărășeanunak.
  • 2015. március 21. Megbeszélést tartottunk a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetőivel, a beszélgetésen a román nyelv oktatása kapcsán Dávid László rektor javasolta a Balázs Lajos professzor által kidolgozott, a román nyelv idegen nyelvként való oktatására vonatkozó alternatív tanterv alkalmazását.
  • 2015. április 16. A románnyelv-oktatás témakörében levelet írtunk a Hargita megyei szenátoroknak és képviselőknek, Király András államtitkárnak, Magyari Tivadar ügyvezető alelnöknek, Kelemen Hunor szövetségi elnöknek, Biró Rozália és Markó Béla szenátornakBorbély László és Máté András Levente képviselőnek, figyelmükbe ajánlottuk a román nyelv oktatásának reformjával kapcsolatos megbeszélésről készült emlékeztetőt, valamint Páll Emese román nyelvű, a témával kapcsolatos disszertációs dolgozatát. Továbbá levelünkben említést tettünk arról is, hogy szélesebb körben szeretnénk konzultálni a román nyelv oktatásának hiányosságairól, éppen ezért online kérdőívet és konzultációs felhívást küldtünk ki a témakörben a szülők, igazgatók, a térség iskolái és szakemberei részére.
  • 2015. április 22. Konzultációra hívtuk az iskolaigazgatókat – Elküldtük a tanároknak, szülőknek, diákoknak a románnyelv-oktatás témakörében készült kérdőív online elérhetőségét, véleményt kértünk, javaslatokat a románnyelv-oktatás problémáinak megoldására, hiányosságainak pótlására. A felmérés eredményei ide kattintva megtekinthetők.
  • 2015. április Az ifjúsági tevékenységeket támogató program 2015. tavaszi kiírásában 4 olyan nyertes pályázatot támogattunk, melynek célja a román nyelv tanulásának a fejlesztése volt táborok, cseretáborok által.
  • 2015. május 7. Kerekasztal-beszélgetést szerveztünk a román nyelv oktatásáról az érintett oktatási szereplők, illetve a tanfelügyelőség képviselőivel és az oktatási szakbizottság részvételével a fentiekben említett felmérés eredményei kapcsán.
  • 2015. július 15. A román nyelv és irodalom tantárgy oktatásának témakörében jelentéstervezet készült, amely a megye román lakosságát célozza meg, és amelyet elküldtünk véleményezésre azoknak a személyeknek, akik részt vettek a 2015. május 7-i megbeszélése
  • 2015. július 24. Levelet írtunk a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadási és Erőforrás Központnak, amelyben kértük, hogy addig is, amíg a specifikus tantervek és programok megújulnak, illetve az ezek szerinti számonkérés érvénybe lép, egyeztessenek a pedagógusfórum szervezőivel, hogy rendezvényeinken téma legyen a román nyelv oktatása a kisebbségi iskolákban, annak érdekében, hogy a román nyelv és irodalmat oktató tanárok a jelenlegi tanterv feltételei mellett új módszereket is belopjanak a román nyelv oktatásába. A levél mellékleteként elküldtük Páll Emese román nyelvű disszertációs dolgozatát.
  • 2015. július 24. Levelet írtunk a Hargita Megyei Tanfelügyelőségnek, amelyben arra kértük, hogy szorgalmazzák, hogy a módszertani napok keretében, a kisebbségi iskolákban a román nyelv és irodalmat oktató tanárok, a jelenlegi tanterv feltételei mellett, új módszereket is belopjanak a román nyelv oktatásába. A levél mellékleteként elküldtük Páll Emese román nyelvű disszertációs dolgozatát.
  • 2015. augusztus 10. Levelet írtunk a 2015. május 7-i, e témakörben tartott megbeszélés résztvevőinek, melyben kértük, hogy küldjék be módosító-kiegészítő javaslataikat az oktatási törvény kisebbségi nyelvoktatására vonatkozó részére, valamint a specifikus módszertanra vonatkozó jogi szabályozásra.
  • 2015. augusztus 10. Levelet írtunk Mihai Sorin Cîmpeanu oktatási miniszternek, Ciprian Fărtușnicnek, a Neveléstudományi Intézet vezérigazgatójának, melyben támogatásukat kértük a román nyelv mint nem anyanyelv oktatásának a mielőbbi bevezetésére vonatkozóan, valamint a specifikus tantervek, programok, tankönyvek, illetve az ezek szerinti számon kérés érvénybe léptetésére vonatkozóan. Továbbá támogatásukat kértük a Neveléstudományi Intézet magyar oldalának a létrehozásában, a megyébe, amely arra lenne hívatott, hogy segítse a Neveléstudományi Intézet munkáját a Román nyelv és irodalom tantárgy specifikus programjainak, tanterveinek, tankönyveinek a kidolgozásában és mielőbbi érvénybe léptetésében, figyelembe véve a kisebbségek speciális igényeit, hogy a többségi nyelvet speciális módszerrel tanulják.
  • 2015. augusztus 10. Levelet írtunk Burus-Siklódi Botond elnöknek: felkértük, hogy a Románia Magyar Pedagógusok Szövetsége tegye meg a szükséges lépéseket a Neveléstudományi Intézet magyar oldala, a Székelyföldi Neveléstudományi Intézet létrehozása érdekében. Levelünkben biztosítottuk, hogy ha úgy gondolja, hogy bármiben segíthetünk, szívesen állunk rendelkezésére.
  • 2015. augusztus 14. A román nyelv és irodalom tantárgy oktatásának kérdéskörében javaslatokat kaptunk a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatójától, Simó Ildikótól, aki levelében szorgalmazza a 2011. évi 1-es számú oktatási törvény 46-os cikkelyének érvényesítését.
  • 2015. augusztus 21. Levelet írtunk a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorának, Dávid Lászlónak, kérve, hogy küldjék el a Balázs Lajos professzor által kidolgozott, a román nyelv idegen nyelvként való oktatására vonatkozó alternatív tanterv anyagát, hogy továbbítsuk azt Victor Ponta miniszterelnöknek.
  • 2015. szeptember Az ifjúsági tevékenységeket támogató program 2015-ös őszi kiírásában 7 olyan nyertes pályázatot támogattunk, melynek célja a román nyelv tanulásának a fejlesztése volt táborok, cseretáborok által, valamint didaktikai anyagok vásárlása.
  • 2015. szeptember 11. Megbeszélést tartottunk Andrei Jean-Adriannal, Hargita megye prefektusával az érintett oktatási szereplők, a tanfelügyelőség képviselői és az oktatási szakbizottság tagjai részvételével. A beszélgetésen a román nyelv oktatása kapcsán elhangzott, hogy szükség van egy munkacsoport létrehozására, amely szelektálja, kiválogatja az iskolai programból a vizsgaanyagot, és módszertani körökön feldolgozza azokat. Javasoltuk, hogy a tanfelügyelőség a kérdésben szervezzen megbeszélést a romántanárokkal, a prefektusi hivatal és a megyei tanács részvételével.
  • 2015. szeptember 14. Mihai Sorin Cîmpeanu oktatási minisztertől választ kaptunk a 2015. augusztus 10-én elküldött levelünkre. Arról tájékoztatott, hogy a román nyelv és irodalom tantárgyra vonatkozó tantervek, programok fejlesztése az általános és középiskolai osztályokban 2015–2017 között valósul meg, az Oktatási Minisztérium 81/DGIP/2015-ös jóváhagyása alapján. Továbbá az oktatási miniszter arról is tájékoztatott, hogy a 2011. évi 1-es számú oktatási törvény 45-ös cikkelyének 16-os bekezdése alapján előrehaladott szakaszban van a Romániai Nemzeti Kisebbségek Nyelvének Továbbképző Központja (Centru de Formare Continuă în Limbile Minorităților Naționale din România) létrehozása, amelynek feladata lesz a nemzeti kisebbségek oktatási programjainak kibocsátása.
  • 2015. október 2. Levelet írtunk Victor Ponta miniszterelnöknek, melyben támogatását kértük a román nyelv mint nem anyanyelv oktatásának mielőbbi bevezetésében, valamint a specifikus tantervek, programok tankönyvek érvénybeléptetésében, figyelmébe ajánlottuk a Balázs Lajos professzor által kidolgozott, a román nyelv idegen nyelvként való oktatására vonatkozó alternatív tanterv anyagát.
  • 2015. október 19. Levelet írtunk Jean-Adrian Andrei prefektusnak, a levél mellékleteként elküldtük a 2015. szeptember 11-én tartott megbeszélésről készült emlékeztetőt.
  • 2015. október 23–24. között a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ Hidegségen megszervezte a Megyei Pedagógusfórumot, amelyen 50 szakember vett részt. A rendezvény témája: A román nyelv oktatása a kisebbségi iskolákban (A román nyelv kommunikatív oktatása, A román nyelv oktatása az előkészítő osztályokban, a román nyelv oktatása gimnáziumi szinten).
  • 2015. november 14–15. között a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ Hidegségen megszervezte a Gyergyószéki Pedagógusfórumot. Számos más szakmai kérdés mellett a román nyelv oktatásának kérdéskörére is kitértek a jelenlevők. Bartolf Hedwig tanfelügyelő A román nyelv oktatása a kisebbségek számára címmel tartott előadást.
  • 2015. november 11. Levelet írtunk az oktatási tárcáért felelős miniszternek, közöltük, hogy a román nyelv oktatása kapcsán partnerek lennénk a Humán Tőke Operatív Programban (Program Operațional Capital Uman – POCU).
  • 2015. november 12. Az oktatási tárcáért felelős miniszternek küldött levelünket elküldtük a Hargita megyei képviselőknek-szenátoroknak és Király András államtitkárnak, kértük, hogy támogassanak a román nyelv oktatásáért tett erőfeszítéseinkben.
  • 2015. október 9. Egy újságíró kérte annak az oktatási segédanyagnak a támogatását, amely a nem román anyanyelvű középiskolások romántanulását segíti, a kommunikációra helyezve a hangsúlyt (A1, A2, és B1 nyelvi szintek), és amelyet Maria Sturzu irányításával Hargita megyei román tanárok szerkesztettek.
  • 2015. november 13. Levelet küldtünk Maria Strurzu tanárnőnek, kértük, hogy küldje el a román nyelv oktatására vonatkozó kéziratát, hogy küldjük el véleményezésre a megyében oktató romántanároknak.
  • 2015. december 3. Válaszlevelet kaptunk Király András államtitkártól, melyben közölte, hogy a román nyelv és irodalom tantárgyra vonatkozó tantervek, programok fejlesztése, az általános és középiskolai osztályokban 2015–2017 között valósul meg, az Oktatási Minisztérium 81/DGIP/2015-ös jóváhagyása alapján. Továbbá tájékoztatta a minisztérium szakembereit a román nyelv oktatására vonatkozó projekt kidolgozásával kapcsolatosan is. (Humán Tőke Operativ Program/Program Operațional Capital Uman –POCU).
  • 2017. június: A románnyelv-tanításról az oktatási minisztériumban – Hargita megyei szemszögből – Bukarestben még mindig az a felfogás uralkodik, hogy az állam nyelvét minden állampolgárnak kifogástalanul ismernie kell, az anyanyelvétől függetlenül.
  • 2018. július: Borboly Csaba: nem jó ugyanúgy vizsgáztatni egy székelyföldit, mint egy teleormanit! – Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, valamint a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ a román nyelv ismeretének állapotáról, megtanulhatóságának lehetőségeiről végzett kérdőíves kutatást Hargita megye iskoláiban.
  • 2018. július: A diákok, szülők és a pedagógusok is egyetértenek abban, hogy változásokra van szükség a román nyelv oktatásában – Nem kedveli a térségünkben élő magyar ajkú tanulók többsége a román nyelvet, ennek fő okai pedig, hogy nagyrészt csak a tanórákon van lehetőségük gyakorolni azt, túl sok az elvárás az iskolában és a vizsgákon, továbbá nincs sikerélményük abban, ahogy tanítják nekik a román nyelvet.
  • 2018. július: Borboly Csaba: egyenlő eséllyel kell induljanak a román és magyar diákok az érettségin – Panaszt nyújtanak be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz a román nyelv nem megfelelő módon történő oktatása miatt.
  • 2018. augusztus: Új módszereket vezetnek be idéntől a hatékonyabb románnyelv-oktatás érdekében – A márciusban megalakult románnyelv-oktatásért felelős munkacsoport ülésén, augusztus 29-én a jelenlevők átbeszélték azokat a lehetőségeket és jó gyakorlatokat, melyeket már az idei tanévtől be lehet vezetni a románnyelv-oktatás hatékonyságának fokozása érdekében.
  • 2019. július: Jó képességű diákok is hátrányba kerültek a román vizsga miatt – A magyar anyanyelvű vizsgázók közül 89 diák 9-nél nagyobb jegyet kapott magyar nyelv és irodalomból, és 5-nél kisebb jegyet román nyelv és irodalomból.
  • 2019. október: Nagy lépés a román nyelv oktatása kapcsán – A beadványunk nyomán az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megbüntette a tanügyminisztériumot a magyar anyanyelvű diákok román oktatásában tapasztalt hiányosságok miatt.
  • 2019. október: A nép ügyvédje: speciális tanterv szerint oktassák a román nyelvet a magyar diákoknak! – A nép ügyvédjéhez fordult Hargita Megye Tanácsa amiatt, hogy az eddigi oktatáspolitika nem vette figyelembe a törvény adta lehetőségeket és a kisebbség speciális nyelvi igényeit, és nem biztosította, hogy a magyar ajkú diákok a többségi nyelvet második nyelvként, nem anyanyelvként tanulhassák.
  • 2020. május: Digitális rendszerrel segítené a román érettségire való felkészülést Hargita Megye Tanácsa – Oktatástámogató rendszerrel segíti Hargita Megye Tanácsa az érettségire való felkészülést, elsősorban román nyelv és irodalomból. Keddtől várják az érdeklődők jelentkezését, az első jelentkezőknek ingyenesen biztosítják a hozzáférést. Olyan osztályközösségek jelentkezését várják, ahonnan legalább tíz diák részt vesz a programban.