Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

A turizmus, az oktatás fejlesztése, illetve a gazdaságélénkítő programok érdekében bővítik a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás tevékenységi körét, és módosítják a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület alapszabályát. Erről június 10-i rendkívüli ülésén döntött Hargita Megye Tanácsa, amikor megszavazták a tartalékalapból finanszírozott segítséget is egy balánbányai gyermeknek, akinek sürgős orvosi beavatkozásra van szüksége.

A fejlesztések és a pályázási lehetőségek érdekében bővült a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás tevékenységi köre, a megyei tanács döntését megelőzte egy, a témában tartott polgármester-találkozó. Az önkormányzatok különböző csoportosulásai több pályázatban részt tudnak venni, így a vidéki települések és kisvárosok fejlesztései sem maradnak el, fejtette ki Borboly Csaba megyeelnök. A fejlesztési társulásnak, az eredményes turisztikai tevékenységén kívül, a digitális oktatás fejlesztése lesz az új tevékenységi köre, a megyei szintű fejlesztést egy 82 millió eurós projektből finanszíroznák. Mint Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette, ezzel a projekttel szintet lépne a megye oktatási rendszere, amely a gyermekek biztonsága érdekében az eszközhasználatot, tűzvédelmet, a levegő minőségét is figyelembe veszi. Ez egy visszatérítendő támogatás a megye 74 iskolájának, ami óriási lehetőség a diákoknak. Szükségességét bizonyítja a mostani világjárvány okozta rendkívüli helyzet is. A projektben a fő pályázó a fejlesztési társulás lesz.

A Hargita-hegység fejlesztése a fő tevékenységi köre a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulásnak és a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesületnek. A fejlesztési társulást önkormányzatok alkotják, az egyesületnek a települések mellett vállalkozók, közbirtokosságok is tagjai. Egyértelmű, hogy határozottabb fellépésre van szükség természeti kincseink és emlékhelyeink védelme érdekében, ezért jogszabály-módosító javaslatot is benyújtottak, mondta Borboly Csaba, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás új elnöke. A Hargita-hegység fenntartható fejlesztésének menedzsmenttervét sokéves egyeztetés és munka előzte meg, amelyben minden érintett fél álláspontját figyelembe vették. A szerteágazó tevékenységet egy nagy volumenű pályázatból valósítanák meg, amelyben többek között külön fejlesztik a Hargita csúcsát, megmarad a Mária út szakrális vonzereje, összekötik a sípályákat, megoldódik a villany- és a vízvezetés. A megyei tanács a pályázáshoz szükséges módosítások mellett szavazott, a megyeelnök hozzátette, bízik az eredményes munkában.

Hargita Megye Tanácsa június 10-i rendkívüli ülése megtekinthető itt:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1203909029951880/

Csíkszereda, 2020. június 10.