Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége „Vállalkozóbarát Hargita megye” programjának keretében ma rendhagyó osztályfőnöki órán vett részt a Kós Károly Szakközépiskola közel 80 tanulója. Az osztályfőnöki órát ezúttal Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke, Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozói Szövetség elnöke, Virág Zsuzsanna, a Hargita Megyei Munkaerő-Elhelyező Ügynökség munkatársa, Albert Sándor, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának főépítésze, Szabó Zsuzsánna, az Ing Service építővállalat képviselője, valamint Cilip Árpád Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége igazgatója tartotta.

Borboly Csaba megyeelnök arra biztatta a fiatalokat, hogy a szaklíceum ideje alatt igyekezzenek a szakmát minél jobban elsajátítani, mivel a képzés befejezése után, a szaklíceum diákjai azonnal piacképessé válnak. – Akár mennek egyetemre, akár nem, akinek szakma van a kezében, hamarabb el tud kezdeni önálló életmódot folytatni, hamarabb lehetősége nyílik például lakás vagy autóvásárlása, vagy hamarabb meg tudja teremteni a majdani családfenntartás alapjait, mint azok, akik elméleti líceumot végeztek. A továbbtanulást, esetleg az egyetem utáni fokozatok megszerzését fontolgató diákok többségénél kitolódik az úgynevezett életkezdési fázisa. A szaklíceumból továbbtanulásra készülő diákok egy szakmával a kezükben már előnybe vannak az elméleti líceumot végzett társaikhoz képest, hisz nem mindegy, hogy az egyetemi évek alatt szakképzetlen munkaerőként a köznyelvben aljamunkaként emlegetett munkával keresi meg zsebpénzét, vagy szakmunkásként végez magasabb értékű munkát – biztatta szakma elsajátítására a diákokat Borboly Csaba, kiemelve a román nyelvtudás előnyeit is a sikeres álláskeresésben.

Bajkó Tibor a fából való építkezés előnyeit ismertetve elmondta, hogy egy szakszerűen összerakott faépületnek más épületekkel szemben tizennyolc előnye van. Szabó Zsuzsánna építészmérnök megerősítette, hogy az építkezési iparban dolgozóknak biztos a megélhetése, ennek ellenére jelentős munkaerőhiánnyal kell szembenézzenek és arra biztatta a diákokat, hogy még a szülői háttér és biztonság idején próbálják ki magukat a szakmában. A Hargita Megyei Munkaerő-Elhelyező Ügynökség munkatársa ismertette az alkalmazás után diáknak és alkalmazónak járó támogatásokat, a mobilitási juttatásokat, gyakornoki és inassági finanszírozási lehetőségeket, Albert Sándor főépítész pedig személyes tapasztalatait osztotta meg a munkaerőpiacon való elhelyezkedést illetően, majd ciprusi és mallorcai építészeti stílusokat szemléltetett, tette ezt párhuzamban a kolozsváriakkal.

2018.10.08
Forrás: adehar.ro