Elöljárók és pedagógusok tanácskoztak a csíkszeredai megyeházán

A román szakos tanárok tartottak szakmai tanácskozást a csíkszeredai megyeházán szeptember 21-én. A beszélgetést Manuela Nicoleta Stîngă román szakos tanfelügyelő vezette, a pedagógusok köszöntötte Tánczos Barna szenátor, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Görbe Péter főtanfelügyelő.

Tánczos Barna először is sikeres tanévet kívánt, majd kitért a román nyelv oktatásának kérdésére a magyar anyanyelvű diákoknak. Szóba került az elmúlt időszak konfliktusa a kormányrendelettel kapcsolatosan, amely azt írja elő, hogy a román nyelvet román szakos tanárok tanítsák. A szenátor kihangsúlyozta, az RMDSZ parlamenterei nem értenek egyet a rendelkezéssel, és annak visszavonását kérik. Fontos, hogy a diákok sikeresen tudjanak érettségizni román nyelvből, de fontos az is, hogy a mindennapokban is tudják használni a nyelvet. Ahhoz, hogy a magyar anyanyelvű diákok is megfelelően el tudják sajátítani a román nyelvet, felkészült tanárokra, illetve a szülők és a diákok építő jellegű hozzáállására van szükség, fejtette ki véleményét Tánczos Barna. Tudatosítani kell a gyermekekben, hogy tanulni kell, és ha mindenki hozzáállása pozitív irányba változik, egyszerűsödnek a dolgok, tette hozzá a szenátor. A parlamentben minden eszközzel megpróbálják megváltoztatni a legutóbbi kormányrendeletet, és sürgetni fogják a differenciált érettségi bevezetését, zárta hozzászólását Tánczos Barna.

A román nyelv tanításának kérdésére együttműködéssel tudnak megoldást találni, mondta Borboly Csaba, és örvendetesnek nevezte, hogy néhány éve elkezdődött a különböző szereplők közötti párbeszéd. Bemutatta azt a tanulmányt, amelyet a megyei tanács a tanfelügyelőséggel közösen készített a román nyelv oktatásáról, és köszönetet mondott azoknak a pedagógusoknak, akik ebben részt vettek és segítették a projektet. A tanulmány eredményéből egyértelműen kitűnik, hogy szülők és diákok egyaránt azt akarják, hogy a gyerekek tudjanak megtanulni románul. Továbbra is várják a javaslatokat, mondta, és bízik a tanárok közreműködésében. Továbbá elmondta, a miniszter rendelkezéséről – amellyel ő sem ért egyet -, is megkérdezték az iskolákat, és nagyrészük szintén rossz döntésnek tartja.

– Nem értünk egyet azzal, hogy fiataljaink másodrendű állmpolgárok legyenek. Erről beszéltünk az Amerikai Egyesült Államok nagykövetével Ráduly Róbert Kálmánnal, Csíkszereda polgármesterével a nagykövet Hargita megyei látogatása alkalmával. Tájékoztattam a helyzetről a Régiók Bizottságában Navracsics Tibort, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosát, aki szintén úgy vélte, minél előbb olyan intézkedésekre van szükség, amelyek megkönnyítik a Magyar gyerekek számára a román nyelv elsajátítását – mondta Borboly Csaba.

A szóban forgó tanulmány összegzését elküldték az RMDSZ parlamentereinek és az oktatási miniszternek is, tette hozzá a megyeelnök. Köszönetét fejezte ki azoknak a tanároknak, akik az elmúlt években nyitottak voltak a párbeszédre, az együttgondolkodásra. Mint mondta, továbbra is várják a javaslatokat, ötleteket a probléma javítására, ezeket támogatja Hargita Megye Tanácsa. Olyan lehetőségeket kell találni, amelyekben a gyerekek használják a nyelvet, az elmúlt három évben például a megyei tanács támogatta cseretáborok és képzések szervezését. Létrejött megyei szinten egy munkacsoport 15 szakemberrel, akik a lehetőségek keresésén dolgoznak, és igyekeznek megoldásokat javasolni a szakminisztériumnak. Ebbe a munkacsoportba is szívesen látnak minden pedagógust, aki segíteni szeretné a tevékenységet, fűzte hozzá a megyeelnök. Borboly Csaba úgy fogalmazott, az elsődleges cél, hogy a gyerekek megtanuljanak románul, ezért a miniszter is figyelembe kell vegye a Hargita megyei törekvéseket. A kérdéskör minden szereplője nagyobb felelősséget kell vállaljon, és a maga helyén meg kell tegye a tőle telhetőt azért, hogy törekvéseik sikeresek legyenek, összegezte Borboly Csaba. Hozzátette: Hargita Megye Tanácsa partner a helyi szintű programok szervezésében, de segíti a parlamenterek munkáját is.

Görbe Péter örvendetesnek nevezte, hogy részük van a megyei tanács támogatásában. Mint kifejtette, bízik a pedagógusok munkájában, és arra bátorította őket, hogy az oktatásban fektessenek nagyobb hangsúlyt a kommunikációra. Legyenek ötleteik olyan tevékenységekre, ahol a gyermekek minél nagyobb intenzitással használják a nyelvet, és bizalmát fejezte ki, hogy ennek következtében a jövőben a megmérettetéseken is jobb eredmények születnek.

Csíkszereda, 2018. szeptember 21.