Borboly Csaba meghallgatást kért a minisztertől

Káoszt okozhat a román nyelv tanításában, ha érvénybe lépik a 2018/9-es számú rendelet a tanügyi törvény módosítására vonatkozóan. A tervezet értelmében a törvény 263-as cikkelyének 7-es bekezdése kiegészül egy újabb bekezdéssel, amely szerint az elemi iskolákban a tanító nem, csak román szakos tanár oktathatja a nem román anyanyelvű diákoknak a román nyelvet.
Ez nem jelent megoldást a román nyelv oktatására, sőt, további problémákat von maga után, hiszen ezt lefödni, alkalmazásokra és ezekhez anyagi fedezetre lenne szükség.

– A kisiskolásoknak alapvető dolgokat kell megtanítani egy számukra idegen nyelven, ezért nem indokolt, hogy csupán szakos tanár oktassa őket. A miniszter a más idegen nyelvek tanításának mintájára – amelyeket játékosan és más módszert szerint tanítanak – döntött a román nyelv oktatását illetően, amelyeket szakos tanárok tanítanak. De a kérdés annál összetettebb, minthogy ennyire le lehetne egyszerűsíteni és egy aláírással megoldani – nyilatkozta a módosítás kapcsán Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott: reméli, hogy a módosítás nem azért született ilyen formában, hogy a Hargita megyei tanítók fizetésén spóroljanak.

A Hargita megyeiek korábban a specifikus programok életbe léptetését kérték a minisztériumtól az elemi iskolától a líceumi képzésig, a tanárok képzését, illetve hogy az értékelés a specifikus program szerint történjen.

Borboly Csaba ma, augusztus 31-én levélben fordult az oktatási minisztériumhoz, amelyben azt kéri, hogy sürgősen fogadják hétfőn a minisztériumban a Hargita megyei küldöttséget konzultációra. Továbbá azt is kérik a Hargita megyeiek, hogy ne jelenjen meg a rendelet a Hivatalos Közlönyben, ugyanis nem olyan módosítás történt, amit korábban kértek, illetve ez a változat nem jelent megoldást a helyzet orvoslására.

Továbbá Borboly Csaba felkéri Valentin Popa tanügyminisztert, hogy ne hagyja figyelmen kívül az RMDSZ oktatással foglalkozó politikusainak a véleményét, hiszen úgy a képviselőházban, mint a szenátusban a Szövetségnek jól felkészült, a témát ismerő parlamenterei vannak. Kihangsúlyozta: elvárják, hogy az RMDSZ illetékes parlamenterei nélkül ne bíráljanak vagy fogadjanak el jogszabályt, és azt kérik, járjanak el a Szövetség által javasolt módosított oktatási törvény értelmében, amely nem a szóban forgó változtatást írja elő.

Csíkszereda, 2018. augusztus 31.