A CNC vezérlésű gép kezelése egy olyan keresett szakma, amelynek jövője van idehaza is, hiszen nemcsak a fémiparban, de más iparágakban is egyre gyakrabban használják ezt az eszközt. A szak és a szakterem mellett szólt az is, hogy a megyében a legjobban megfizetett szakmák közé tartozik – ezért is tekintette szívügyének Hargita Megye Tanácsa, hogy valóra váljon a sokak által várt tanterem, amelyet június 6-án adtak át Székelyudvarhelyen.

A fémipari vállalkozókkal tavaly folytatott megbeszéléseken többen jelezték, hogy nehezen találnak szakképzett munkaerőt, ezen probléma megoldására született a javaslat, hogy indítsanak CNC vezérlésű gép kezelését képző osztályt a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskolában. A szakosztály elindításához feltétel volt egy CNC vezérlésű gép megvásárlása, amely több mint tízezer euróba került. A székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola számára Hargita Megye Tanácsa még tavaly tavasszal utalt ki 44 ezer lejt CNC-marós labor felszerelésére, így ősszel beindulhatott az új szak, ahol az összes hely betelt már a beiratkozási időszak első napján. 2016 szeptemberében, az ügynökség által szervezett gazdasági konferencián, sikerült egy együttműködési megállapodást aláírni, amely révén a felek megtehették vállalásaikat, hogy ki milyen – anyagi és/vagy szakmai – támogatással fog hozzájárulni a Bányai János Műszaki Szakközépiskolában induló CNC-képzéshez.

A szakterem ünnepélyes átadására kedden délben került sor, amelyre Szakács Paál István igazgató meghívta Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét is. Mivel a megyeitanács-elnök a Régiók Bizottságának tagjaként Brüsszelben szólalt fel a medvetámadások és vadkárok ügyében az Európai Bizottság, az Európai Tanács elnöksége és a Régiók Bizottsága közös szervezésű eseményén, ezért üzenetét Lukács Zoltán Levente, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője tolmácsolta.

– Kijelenthetjük, hogy beérni látszik a Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége kezdeményezésére, illetve a tanfelügyelőséggel, szakközépiskolákkal, vállalkozói szervezetekkel és helyi önkormányzatokkal együttműködve folytatott tevékenység, amelyet a szakképzés fellendítése érdekében végzünk. A cél az, hogy tudatosítsuk a fiatalokban és a szülőkben egyaránt: a diákoknak akkor is van jövőjük, ha a szakképzést választják elméleti oktatás helyett, hiszen szakemberekre szükség van. Hargita Megye Tanácsa a helyi önkormányzatokon keresztül is támogatja a szakoktatási intézményeket, továbbá pályázatot hirdet az ezek mellett működő egyesületeknek, alapítványoknak, ezenkívül pedig ösztöndíjat is létrehozott szakiskolásoknak. Hargita Megye Tanácsa, a fejlesztési ügynökséggel együtt, továbbra is közvetítő szerepet kíván betölteni, annak érdekében, hogy a szakképzés megfelelő szintre emelkedjen, illetve hogy a piaci igényeknek megfelelően működjön – fogalmazott köszöntő levelében Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Az iskolaigazgató köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának és a székelyudvarhelyi önkormányzatnak, hogy 10-10 ezer euróval támogatták a labor felszerelését, továbbá sikeres pályázatnak köszönhetően a Bethlen Gábor Alap további negyvenezer eurót biztosított, hogy elkészülhessen Székelyföld legkorszerűbb CNC-tanműhelye.
A tanterem avatásán jelen volt Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is, aki a hosszútávú tervezés fontosságáról beszélt, megítélése szerint előre kell gondolkozni és tervezni, hogy jó eredményeket érjünk el.

– Minden olyan dologgal kell foglalkozni a megyei tanácsnak, ami a lakosság számára fontos, akkor is ha nincs direkt hatáskörünk, ez esetben is sikerült megtalálnunk a módját, hogy támogassuk a CNC-szaktermet – mondta el Bíró Barna Botond alelnök, aki az összefogás jó példájának tartja a mai avatóünnepséget.
– Ma egy újabb lépést tettünk afelé, hogy megállítsuk vagy legalább csökkentsük azt a megyénkre is jellemző problémát, hogy a fiatalok külföldön keresnek munkalehetőség, ezért fontos a szakoktatás támogatása és presztízsének visszaadása – osztotta meg a megyeelnök, aki ajánlja a CNC-szakosztály a most nyolcadik osztályt végzők számára, hisz olyan szakma lesz a kezükben, amely átlagbér feletti megélhetést és itthoni boldogulást biztosít.

Hogy az álom, amelyben kevesen hittek valóra vált, nagy összefogásnak köszönhető, a megyei tanács, a megújult városvezetés, a vállalkozók, a tanfelügyelőség és az iskola résztvételével. Mindebben oroszlánrészt vállalt Barabás Csaba Hargita Megye Tanácsa beruházásvonzási irodájának élén, aki jelenleg az elnöki kabinet vezetője.

– Fiataljaink itthon tudjanak boldogulni családot alapítani, ezért dolgozunk, ez a fő cél! – írja közösségi oldalán Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2017. juniús 6.

Forrás: adehar.ro