A pályázni szándékozók minél szélesebb célcsoportját igyekeztek tájékoztatni a Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége által szervezett rendezvényeken, olyanokat, akik kisebb családi vállalkozásban gondolkodnak, akik új, startup vállalkozást szeretnének indítani, illetve azon vállalatvezetőket is, akik nagyobb értékű beruházásokra szeretnének támogatást igényelni. A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő ügynökség által április 3-án szervezett pályázati kerekasztal-beszélgetéseket nagy érdeklődés övezte  mindhárom helyszínen: Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen egyaránt. Lukács Zoltán-Levente, az ügynökség igazgatója és egyben a rendezvény moderátora elmondta, programjuk fő célkitűzése, hogy a potenciális pályázók első kézből, hiteles forrásból értesüljenek az aktuális pályázati kiírásokról.

Török Csaba és Fancsali Kálmán, a Kis- és Középvállalkozások Pályázatait és Programjait Levezető Ügynökség (AIPPIMM) képviselői a Start-up Nation programról tartottak előadást. A start up általában az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező, induló vállalkozásokat jelenti. A program célja, hogy évente 10 000 start up vállalkozás induljon el. Ezen programban azok a cégek vehetnek részt, amelyeket 2017. január 30. után jegyeztek be. A pályázatban 100 000, illetve 200 000 lejt lehet igényelni. A lekért összeg 50 százalékát technológiai eszközökre kell költeni, a vállalkozó legalább egy személyt köteles alkalmazni, és fontos tudni azt is, hogy négy év alatt egy pályázó csak egy alkalommal igényelheti a támogatást.

Lőrinczi Margit, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség képviselője (ADR Centru) a Regionális Operatív Program vállalkozásoknak szóló POR 2.2-es tengelyét (2014–2020) mutatta be. A szóban forgó 2.2.-es tengely keretében a vállalkozások legfeljebb egymillió euró értékű vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. Az előadó a pályázat benyújtásával kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat is ismertette: a pályázatot egy MySMIS rendszeren keresztül lehet leadni, elektronikus aláírása kell hogy legyen a céget hivatalosan képviselő személynek, valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos elolvasni az útmutató minden egyes pontját.

Lázár Zoltán, Magyarország külgazdasági attaséja a 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve programról, a pályázati szempontokról és a kritériumrendszerről tájékoztatott. 2016-ot, a fiatal vállalkozások évét idén a családi vállalkozások éve követi, és ezt a támogatási formát olyan személyek igényelhetik, akik családi vállalkozást működtetnek, ami elsődleges jövedelemforrás számukra. A pályázati kiírás előtt sor kerül egy Kárpát-medencei körútra is, amely a külhoni magyar családi vállalkozások és a fiatal vállalkozók számára nyújt szakmai tapasztalatokat konferencia és workshop keretében.

Csíkszereda, 2017. április 3.

Forrás: adehar.ro