A Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége által szervezett gazdasági konferencián, csütörtökön, szeptember 29.-én sikerült tető alá hozni azt az együttműködési megállapodást, amely révén a felek megtehették vállalásaikat, hogy ki milyen – anyagi és/vagy szakmai – támogatással fog hozzájárulni a Bányai János Műszaki Szakközépiskolában induló CNC képzéshez.
A CNC mozaikszó: a Computer Numerical Control kifejezés rövidítése, az említett szakma pedig a számítógép által vezérelt marógép kezeléséről szól. Mivel a rendszerváltástól mostanáig a szakképzés iránti érdeklődés megkopott, ebből kifolyólag szakemberhiány lépett fel, és ezt szükséges pótolni.
Az együttműködési megállapodást aláírta Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, a Tanfelügyelőség részéről Bartolf Hedwig, Nagy György, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének elnöke, Gagyi József, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola aligazgatója, valamint Hargita Megye Tanácsának képviseletében Barti Tihamér alelnök.
Mint ismert, a Fejlesztési Ügynökség kezdeményezésére került sor folyó év márciusában, Székelyudvarhelyen arra a találkozóra, (http://hargitamegye.ro/hirek/cnc-vezerlesu-gep-kezelesere-kepzo-osztalyt-inditananak-szekelyudvarhelyen.html) ahol a CNC szakmunkásokat alkalmazó vállalkozók, Hargita Megye Tanácsa, az UKKSZ, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola vezetősége és Hargita Megye Tanfelügyelősége vett részt, és közösen döntötték el, hogy ki mivel fogja támogatni a CNC szakosztály elindítását.
A fejlesztési ügynökség továbbra is a katalizátor szerepét kívánja betölteni, és remélem, hogy sikerül a közeljövőben további partnereket találni, valamint az átlagnál jobb fizetést biztosító szakokat meghonosítani a megyében – nyilatkozta Barabás Csaba, a fejlesztési ügynökség vezetője, majd hozzátette: fontos, hogy olyan szakmát tanuljanak a diákok, amelyben lehetőségük nyílik a továbbfejlődésre, és amely által az átlagnál magasabb életszínvonalon élhetnek majd.
A megállapodás értelmében a közintézmények, a vállalkozói szféra és a tanintézet közösen igyekszik a jövőben a szakoktatást a helyi munkaerőigényekhez igazítani. Hasonló együttműködési megállapodás született korábban Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában is.

Csíkszereda,

2016. szeptember 30.

Forrás: adehar.ro