Didaktikai eszközökkel bővült a Kis Herceg Napközi Otthon eszköztára

A Hargita megyében élő magyar ajkú gyerekeknek nehéz a jelenlegi román oktatási rendszer által megszabott ismeretfelmérő teszteken, illetve vizsgákon jól teljesíteniük, ezért a megyei tanács pályázati kiírásokkal is lehetőséget biztosít az egyesületeknek programok és eszközök vásárlására, azért, hogy a gyerekek könnyebben és hatékonyabban tanulják meg a román nyelvet.

A Kisgyermekért Egyesület sikeresen pályázott Hargita Megye Tanácsánál, és 2700 lej értékben nyert támogatást a csíkszeredai Kis Herceg Napközi Otthon részére. A pályázati támogatásból megvásárolt eszközöket – amelyekkel jelentősen bővült az óvoda román nyelv tanulását elősegítő eszköztára – Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke adta át a gyerekeknek és az óvónőknek november 24-én, kedden.

– Nagyon örvendek annak, hogy a gyergyói óvodák és napközik mellett a csíkszeredaiak is sikeresen pályáztak, bízom benne, hogy a gyerekek sokat fejlődnek az új eszközök által – nyilatkozta a megyeelnök.

Kedves Ildikó megköszönte a támogatást, amelyből az általa vezetett óvodába járó több mint 200 magyar ajkú gyermek számára a román nyelv tanulását elősegítő könyveket, CD-ket és segédeszközöket vásároltak.

A románnyelv-oktatás helyzete Hargita megyében címmel korábban jelentést készített Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja, amely a következő linken érhető el: http://elemzo.hargitamegye.ro/a-romannyelv-oktatas-helyzete-hargita-megyeben-2/ MInt arról már beszámoltunk, a dokumentum a 410 felnőtt, Hargita megyei, magyar tannyelvű iskolákban oktató pedagógus, iskolaigazgató és szülő, valamint 538, a megyében, magyar nyelven tanuló diák megkérdezésével készült felmérésen alapszik, a román nyelv és irodalom tantárgy körüli problémákat vizsgálva. A megkérdezett szülők és pedagógusok 97,7%-a úgy véli, hogy fontos vagy nagyon fontos, hogy a gyereke társalogni és írni tudjon román nyelven, 98,5% viszont elégedetlen azzal, ahogy a diákoknak a román nyelvet tanítják a kötelező oktatás keretében.

Csíkszereda, 2015. november 24.