Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli az oktatási rendszer problémáit

2014-ben a Hargita megyei diákok 64%-a érettségizett sikeresen román nyelv és irodalomból, 2015-ben a magyar tannyelvű iskolák diákjainak 60%-a elbukott a román próbaérettségin. Hargita Megye Tanácsának Elemző Csoportja az idei adatokat felhasználva, 2533 tanuló eredményeit összesítve készített egy infografikát.

– Egyértelmű, hogy szükség van az oktatási rendszer reformjára. Tudatában vagyunk annak, hogy hiányos a magyar tanulók nyelvtudása, ami általában negatív értelmezést kapott, pedig tudjuk, hogy a legtöbb esetben ezt a problémát a nem megfelelő módszertan okozza. Tavaly szeptemberi látogatásakor Victor Ponta miniszterelnöknek átadtuk azt az oktatási segédanyagot, amely nem román anyanyelvű középiskolások romántanulását segíti, a kommunikációra helyezve a hangsúlyt, és amelyet Hargita megyei romántanárok szerkesztettek Maria Sturzu irányításával. A miniszterelnök ígéretett tett, hogy tárgyalni fognak az oktatási miniszterrel a problémáról, hiszen mindannyiunk érdeke a minőségi oktatás – nyilatkozta a kérdéskör kapcsán Borboly Csaba megyeelnök.

Hargita Megye Tanácsának elnöke emellett azt is kifejtette, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a gyakorlati képzésre, fel kell lendíteni a szakoktatást és visszaállítani a szakmák megbecsülését, hiszen a jó szakemberekre ugyanúgy szükség van, mint a szellemi munkát végzőkre. – Régebben is, képességeikhez mérten, egyetemre mentek vagy szakmát tanultak, és mindenkinek volt helye a társadalomban. Hargita Megye Tanácsánál ezen folyamat segítésére törekszünk a csíkszeredai Sapientiával való együttműködések révén, illetve a szakoktatás újítása és fejlesztése a célja a Duna Régió Szakképzési Klaszternek, amelynek idéntől tagja a megyei tanács is – tette hozzá Borboly Csaba.

Egy következő lépésként az Elemző Csoport kérdőívet készített annak felmérésére, hogy a szülők és a tanárok miben látják a román nyelv oktatásának problémáit, amelyet ezúton is kérnek, hogy töltsenek ki bizalommal. A kérdőív április 16-tól az alábbi linken érhető el: https://docs.google.com/forms/d/17lnhAekkpBFWDpxnoaTeJ7VHBfji6DiMz1heEQryJ5c/edit#

Csíkszereda, 2015. április 15.