Migrarea tinerilor în străinătate pentru un loc de muncă bine plătit și un trai mai bun, rezultatele proaste ale examenului de bacalaureat și creșterea ratei șomajului în rândul tinerilor devin din ce în ce mai îngrijorătoare în județul nostru, prin urmare, consilierea profesională a tinerilor ar trebui să capete o importanță mai mare în regiune.

Interesul societății este ca elevilor să se ofere consiliere pentru a-i ajuta să-și găsească cariera potrivită. Această asistență trebuie acordată atât prin intermediul școlii, cât și prin instituțiile de consiliere și orientare profesională, prin programe de orientare profesională și servicii de formare și dezvoltare profesională.

Suntem conștienți de faptul că orientarea profesională este un proces continuu, iar ca proces de orientare, deține un rol semnificativ în luarea deciziei corecte.

Probleme:

  • Procentul mare al elevilor care nu au promovat examenul de bacalaureat, rezultatele proaste obținute la examenul de bacalaureat creșterea ratei șomajului în rândul tinerilor,
  • Educația și formarea profesională a cunoscut un permanent declin în ultimele trei decenii de după schimbarea de regim din 1989, deoarece acest domeniu a fost trecut pe un plan secundar în sistemul de învățământ aflat în permanentă schimbare. De la începutul mileniului se poate observa un grad scăzut de apreciere în rândul elevilor și a celorlalți actori implicați față de formarea profesională.
  • Portalurile permanente, disponibile părților interesate, care ar putea oferi informații importante privind piață muncii, formarea/formarea profesională, ofertele privind programele de formare pentru adulți, nu conțin o cantitate adecvată de informații actualizate. Relevant în acest sens este pagina web http://www.via-consiliere.ro/, lipsesc scurtmetrajele, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice funcționează pagina http://3ani.alegetidrumul.ro/, care, din păcate, nu conține informații de ultimă oră privind învățământul profesional, iar serviciile platformei online Cognitrom Carier Planner: http://www.ccponline.ro/Login.aspx?loginRedirect=%2fdefault.aspx sunt cu plată.
  • Lipsa serviciilor de orientare profesională, care favorizează luarea unor decizii pripite sau eronate în ceea ce privește alegerea carierei, sporește abandonul școlar și nereușita în alegerea profesiei. Se constată o creștere a celor care nu lucrează în meseria în care au fost instruiți ani de zile.
  • nu s-a elaborat un program-cadru pentru elevii din clasele V – VIII, nu se organizează vizite de fabrici pentru copii. În programa cadru a elevilor din clasele IX–XII nu se specifică numărul minim de ore de consiliere și orientare în carieră, aceste ore fiind ținute în cadrul orelor de dirigenție.

Din cele de mai sus reiese că trebuie să punem un accent mai mare pe sprijinirea activităților care vizează dezvoltarea programelor de orientare și formare profesională și pe reformarea activităților de orientare profesională. Găsirea de soluții la dilema alegerii unei profesii, cariere, armonizarea viziunii mediului cu cel al elevilor este sarcina nu numai a profesorilor și a consilierilor școlari, acestea trebuie să figureze și printre obiectivele profesorilor de specialitate.

Un scurt rezumat despre oportunitățile de dezvoltare a activității de orientare profesională, respectiv despre propunerile, programele, inițiativele luate în acest sens, se poate citi accesând linkul.