Consiliul Județean Harghita continuă să acorde prioritate formării profesionale în județul nostru, având în vedere cererea tot mai mare de profesioniști formați în zonă. Datorită eforturilor din ultimii ani, tot mai mulți elevi aleg această formă de învățământ. Pentru a crește calitatea instruirii, este necesar să se echipeze în continuare atelierele de practică.

Atelierele Liceului Profesional Venczel József, Liceului Tehnologic Joannes Kájoni și Liceului Profesional Kós Károly din Miercurea Ciuc au fost vizitate joi, 3 septembrie, de Borboly Csaba – Președintele Consiliului Județean Harghita, Cilip Árpád – directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, Korodi Attila – deputat, directorii școlilor, reprezentanți ai firmelor partenere, meșteri și elevi.

Liderii instituțiilor de învățământ au prezentat locațiile în care elevii își desfășoară practica, raportând și despre ceea ce ar avea nevoie pentru a-și instrui elevii la un nivel superior.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a spus că, deși Consiliul Județean Harghita nu este direct implicat în învățământul profesional, cunoscând lipsa mare de forță de muncă, este important să abordăm această problemă în mod conștient. După cum a explicat, o bună profesie înseamnă o existență sigură și formarea profesională trebuie să fie popularizată, urmărind ca tinerii noștri să ia decizii bune.

Potrivit directorului Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, Cilip Árpád, cooperarea dintre Agenție, școli și întreprinderi trebuie dezvoltată în continuare, deoarece acest sistem îi ajută pe copii să dobândească abilități de stagiu adecvate și îi ajută să prospere pe piața muncii.

Király Szabolcs, angajat al Agenției, a comunicat că mai mult de o mie de elevi au participat la orele de dirigenție și l-a alte evenimente organizate de Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita. Agenția acționează ca un catalizator între antreprenori, educația profesională și directorii de școli.

Alpár Ferencz-Salamon, consilier județean, a adăugat că nu este suficient să începi îndrumarea în carieră în clasa a VIII-a, ci mult m-ai devreme. Consilierul a menționat, de asemenea, recalificarea între vechile profesii și noile profesii ca o altă problemă de rezolvat.

Potrivit deputatului Korodi Attila, obiectivul este de a asigura funcționarea învățământului profesional cu un scenariu pe termen scurt, precis și acordarea sprijinului financiar în acest sens. Așa cum a spus el, dacă un profesionist nu își stăpânește profesia bine, nici el nu poate fi eficient ca angajat, deci nici compania nu poate funcționa bine.

Demeter Levente, inspectorul școlar general, și Kedves Mónika, inspectorul responsabil cu educația profesională, au prezentat situația formării profesionale și a formării duale în județul Harghita.

Așa cum s-a subliniat în cadrul evenimentului, ar trebui să existe un parteneriat între mai multe companii și școli în ceea ce privește formarea duală. Formarea profesională în județul Harghita se îndreaptă în direcția bună, iar această tendință ar trebui promovată în continuare.

#consiliuljudeteanharghita
#agentiadedezvoltare
#educatieprofesionala